Tuesday, May 29, 2012

Pengalaman Hanya kerana Rumah BaruKu, Dia Dan Mereka!

Pindah Rumah.
Hari ni agak penat sikit, mana tidak nya..dari tingkat 3 sakan Yarmouk tu bawa barang turun barang ke tingkat bawah.ulang 0alik sampai rasa nak tidur je jap kat tangga tu.letih sangat..fuh!
nasiblah~pindah rumah kate koi.tak penat bukan pindah rumah lah namanya.

Plan itu, plan ini!
musim berganti musim,
foreingner masuk, orang awam keluar,
begitulah keadaannya di bumi Jordan ni.
Tambah- tambah musim panas,
pelajar - pelajar pula inilah musimnya 'take time for rest',
jalan-jalan bersama keluarga,
bagi yang anak jati arabian ni.
kami ni lak,
yg bertapak di bumi anbiyak ni
tujuan nak kutip ilmu dan ibrah,
sibuk pula merancang itu ini,
ada yg nak berjaulah ke sana ke sini,
sebut saja tempatnya..
pasti ada sahaja nama pelajar-pelajar Malaysia yg melata.

Bincang!
Aku pulak..sejak dua menjak ni pula sibuk dengan hal rumah.
Pindah Rumah.
Mula kisah dengan 5 orang ahli bilik yg masing-masing kecil molek.
Hafizah, Hazirah, Hunafa' ,Solehana & Ai'syah.
kami mula dengan bincang tentang pemilihan rumah,
berapa harga sewa, berapa bayar bulan-bulan,
nak rumah berperabut ke tak,
nak cari kawasan mana,
nak rumah yg ada berapa bilik,
semua tu menguji iman dalam diri.
menguji rasa hebat x persahabatan kami,


Beza Pendapat itu rahmat!
kami ada adegan masing-masing,
ada yang cepat melatah,
hehe..aku lah tu.
ada lak yg thinking out standing jauh punya,
masing-masing ada stnad masing2,
aku dengan cara aku,
nak rumah ada perabut,
2 laki sama niat dengan aku,
dan 2 lagi nak rumah tak de perabut.
tapi kami tetap bincang bersama.
hasrat hati dilontar belaka,
aku di depan buat konklusi bersama sendirian,
di belakang aku buat penyata kira sampai x tidur malam.
semua tu aku x kisah,
yg penting x nak berpecah!
tapi..satu hari dibawah pohon 'kurma'.hehe^.^
kami mendapat kata sepakat..nak cari rumah kosong je,
mulakan ekspidisi pencarian!.

Rumah kosong kata sepakat.
Dah setuju, kami mulakan cara pertama dengan bertanya pada senior - senior yg lebih berpengalaman dalam bab0bab mencari rumah,
kami lontarkan hasrat di laman muka buku, mana tahu ada insan yg sudi membantu..
yup ada!
Abang Faudzi volunteer diri membantu.
tahu dah..die je yg pakar bab-bab gini.
Cari rumah, akad rumah, set up rumah.
semua die tahu.Alhamdulillah ada jugak org melayu!
thanks ya Abg faudzi, walaupun last2 kami x guna pun khidmat baik hati abag Faudzi tu.
tapi I know lah abg Faudzi baik hati n ikhlas tolong adik-adik junior ni.

Dapat rumah!.
satu hari Hazirah dapat panggilan dari 'wasambe' Fallah.
senior IKIP batch 4,
kami di ajak tengok rumah dekat sebelah POSKUM,
lepas zohor dalam kul 3 kami gerak,
dalam perjalanan kami jumpa bakal jiran kami,
Ainun Sailah dan Izzati..sama batch dengan kami tapi dak2 JPA,
terinagt kata2nya:' kita berjiranlah nanti'
aku..tersenyum sendiri di balik purdah,
doa dalam hati, mudah-mudahan.

Satu Hati!
masa kami tengok rumah tu,
Terkejut, sebab murah sangat!
250 JD ! berperabut  bagai lagi.
Aku diam dulu, tapi tetap bersabar dengan 2 sahabatku lagi,
kerana mereka mahukan rumah kosong,
tapi Alhamdulillah,
semuanya kerja Allah kan,
dapat rumah yg dah sipa denga kelengkapan bagai,
seronok sebab lepas ni x yah pikir banyak sangat dah,
nak set up rumah yg difikir2 sebelum ni.
Alhamdulillah..Allah mudahkan urusan kami.
semua senyum gembira;)

Pilih Bilik.
Haa..ni saat yg paling menguji bagi tiap-tiap dari kami,
menanti ahli bilik dan akan duduk di bilik mana,
haha..:D time ni aku benar seronok tapi serius aku cakap, aku takut gak
hehe..bukan apa..aku takut menjadi penganggu kepada hidup orang,
kan berdosa tu,serius takut amat dengan pilihan yg kami reka sendiri tu.
haha:D tapi memang kelakar!
paling x leh lupa ,kami dah sedia nak undi sorang lagi x faham pulak..terpaksa terang,
bila dah terang.. xsetuju lak..so tukar lagi cara lain..begitulah seterusnya..
sehingga kami dapat keputusan untuk ikut idea Ai'syah.
last-last undi jugak..pengundi kami tu dia..Cik Hazirah^.^
bukan sebab apa, die duk sorang..so, die kene jadipengadil antara kami.
hah:D serius kelakar, sebenranya aku x kesah pun dapat bilik mana dan ahli bilk dengan sapa-sapa,
sebab aku dah kenal amat dah korang semua,
tapi tulah takut korang rasa terganggu lak,
for reader information, MH ni style study suka dengar lagu2, bercakap sorang, hehe^.^
that's why la bimbang ada yg x selesa.
tapi takdir dan ketentuan Allah  itu x siapa yg tahu.
Takdir itu bawa rahmat dan bahagia, kepada aku dan insyaAllah semua.

Kemas Bilik dan Set up.
Hari ni lak, masa kami untuk set up bilik kami masing-masing.
disebabkan bilik aku hanya ada satu katil,
awal2 akad lagi kami minta tuan rumah( sahib) tu masukkan kamtil,
then alhamdulillah lagi..Allah izinkan, maka sohib tu angguk, bagi!
so, malam ni katil masuk.
Aku ngan hazirah n solehana pergi lagi malam ni,
kemas bilik masing-masing.
Tujuan utama nak tolong dan tengok sendiri katil tu macam mana,
dan boleh sembang-sembang dengan keluarga sohib baru kami ni.

Tambah vocab bahasa Arab Ammi Jordan.
Masa sibuk-sibuk anak beranak ni pasang katil akt bilik aku,
adik kecil (anak sohib) namanya Abdulrahman.
jazzab(comel) sangat!
banyak bercakap,mujur die bukan seorang yg penyegan macam kebanyak anak-anak kecil di malaysia.
banyak perkataan baru aku dapat sebab borak dengan dia,
even bahasanya agak pelat sikit,
tapi masih  boleh difahami butir bicara budak tu.
seronok sangat!
family die dah rasa macam family sendiri dah pun.
Terubat rindu kat ummi dan babah di Malaysia.
terima kasih ye, Semoga Allah je yg bayar segala budi sohib baru ku ini.
serius..memang baik hati!
__________
so, tu je lah nak coretkan note malam ni.
fukosnya pindah rumah.
sekarang dah selesai separuh.
apa2 pun rindu n sedih nak tinggalkan sakan Yarmouk ni.
susah kat sinilah mengajar berbagai rasa dan pengertian,
memang kenee ingat sampai bila-bila,
dengan mula-mula dapat sakan ini terpisah lak dengan rakan2 IKIP batch 5 (banat) yg lain,
bikin sedih lagi, bila kat sini, ada itu ini sahaja..
tapi hampir selama setahun kat sini,
sayang lak nak tinggalkan sakan Yarmouk ini,
tapi tetap kena keluar jugak,
sebab 1: akad dah nak habis,
2 : mana tahu, junior2 pulak nak masuk sini,
dan yg ke 3: sebab kami dah sewa rumah baru, so kenelah isikan kenangan baru pulak disana.;)
sebelum tu, terima kasih aishiteru kat sahabat serumahku- Hazirah, Solehana, Hunafa', dan Aisyah.
semoga kita semakin kuat dan tabah untuk hari-hari esok yg meniti.
minta maaf salah silap, kita sama tegur-menegur dan bertolak ansur dengan segalanya.
InsyaAllah..ini proses belajar.
belajar urus oerasaan diri sendiri, dan perasaan sahabat disisi.;)
____________

so, cukup untuk malam ni.
MH letih nak rehat,
sengal-sengal badan ni angkat barang-barang berat.
tapi harap semua ni dapat hikmat dan digugurkan dosa insyaAllah.
sebelum tidur ni..saya banyak2..

Alhamdulillah,
Allahu Akbar,
Subahanallahil Azhim,
Lailahaillallah.
Lillahi taala.

dan lepaskan keluhan kerahmatan rabbula'lamin.<3!

Nota Kanvas: Mujahidah Hafizah.
Nota ditulis : 12:20 pm- Tuesday
Tempat tulis Nota: Sakan Yarmouk-Rumah no.5


1 comment:

Mujahidah Hafizah said...

kita bina asas baiti jannati di bumi jordan ini sebelum kita pacakkan tiang yg teguh sehingga kekela ke syurga..belajar tuk selangkah ke alam rumah tangga:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selamat Berjuang