Thursday, April 5, 2012

Maklumat : Sains Komputer

Tarikh : 5/4/2012 -thursday
____________________________


SAINS KOMPUTER : MASA DEPAN KOMPUTER GENERASI KE-5 ~ KECERDIKAN BUATAN / ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) dan HUBUNGAN MANUSIA-KOMPUTER / HUMAN-COMPUTER INTERACTION (HCI)

Microsoft telah cuba untuk mengatasi populariti LINUX dengan mengaplikasi kaedah OPEN SOURCE demi mencapai matlamat mencipta komputer generasi ke-5

BMW telah cuba mengaplikasi teknologi terbaru komputer generasi ke-5 terutama kaedah ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) dan HUMAN COMPUTER INTERACTION (HCI) di dalam semua kereta-kereta masa hadapan BMW. Boleh cuba lihat di website rasmi BMW Jerman untuk lihat sendiri bagaimana mereka cuba mengaplikasi teknologi terbaru ini.

masalah yang saya nampak ialah sistem ini masih lambat.. masih tidak praktikal lagi, Malaysia boleh buat program seperti ini dengan kerjasama Linus Torvald (FATHER of HACKER) pencipta LINUX dari Finland dan juga kerajaan negara Jepun.. negara Jepun telah lama memulakan projek komputer generasi kelima sejak era 1980an lagi, dan hasilnya kita boleh lihat sekarang HONDA ASIMO adalah aplikasi kaedah ARTIFICIAL INTELLIGENCE (Kecerdikan Buatan) termaju di dunia dengan berbagai2 kebolehan menyamai manusia seperti pengenalan muka / face recognition termaju dan cara pergerakan yang hampir kepada pergerakan manusia.

Kalau masalah-masalah Internet Malaysia tidak diperbaiki dengan secepat mungkin, dan tidak menghapuskan monopoli TELEKOM Malaysia (dengan nama STREAMYX), MALAYSIA akan tertinggal amat amat amat jauh ke belakang berbanding USA, Jepun dan Jerman sudah pun melangkah ke era baru dalam teknologi sains komputer dan juga pemangkin besar kepada ekonomi negara2 maju itu.. ranking internet Malaysia adalah pada #88, amat teruk sekali dengan pelbagai masalah, dan juga antara punca utama yang menyekat kemajuan sains dan teknologi yang semakin pantas di dunia ini.

sebagai perbandingan di Malaysia hanya ada tidak sampai 20 Internet Service Provider (ISP), padahal di Jepun (kelajuan internet #1 terlaju di dunia dan juga #1 termurah di dunia) mempunyai lebih 400 ISP!!! sepatutnya Malaysia memulakan persaingan yang sihat tidak berteraskan perkauman, USA sendiri mengambil pelbagai pakar dari seluruh dunia untuk memajukan sains dan teknologi di negara itu dan mengiktiraf semua kebolehan warganya (mana ada satu negara pun di dunia ni termasuklah di semua negara-maju ada kuota kemasukan ke universiti berteraskan kaum seperti dilaksanakan di Malaysia!!!) Antara contohnya ialah kemajuan sains dan teknologi roket USA sebenarnya adalah hasil USA mengiktiraf warga-warga cerdik pandai Jerman yang diperbodohkan oleh rejim NAZI.. termasuklah Albert Einstein (FATHER of PHYSICS), Nikola Tesla (FATHER of ELECTRIC) dan Wernher von Braun (FATHER OF ROCKET).. kebanyakan mereka ini asalnya adalah bukan warga USA tapi diberi kepercayaan penuh untuk membangunkan sains, teknologi dan ekonomi USA.

sumber : 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selamat Berjuang