Friday, July 19, 2013

[KISAH NYATA & E-TARBIYYAH EKONOMI DAN MUAMALAT ]

Selamat Bertandang Rumah Online KNMH

KISAH BENAR : Maafkan Cikgu,Muridku.

 Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 Bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakaiannya,tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untuk dirotan. Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif.

Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai didepan rumah baju dan kasutnya  diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya.Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang. Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?" Dia terkejut dan wajahnya berubah. "Itu abang saya. Kami kongsi bajudan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya,cikgu." Jawabnya "Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamubiarkan saja cikgu pukul kamu?" " Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu." Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu"

* * *
Dikesempatan ini saya [Mujahidah Hafizah] ingin menyeru dan mengingatkan kepada semua muslim yang di hadapan laptop atau smartphone yang membaca post saya ini untuk berkongsi kisah ini secara penceritaan kepada sahabat-sahabat yang lain agar ;

1.Dapat menerapkan rasa kebersamaan dalam membantu.Kepada yang berkemampuan, KELUARKAN ZAKAT  agar dapat membantu golongan-golongan yang terpinggir seperti yang terjadi dalam kisah.(Dan mungkin banyak lagi kisah menyentuh hati yang lain).

Mari kita ringankan tangan untuk mengurangkan beban mereka.

2.Mencadangkan agar dalam rumah kita disediakan satu tabung khas untuk membantu golongan seperti ini sebagai jalan amal jariah:sedekah.

Ini sedikit sebanyak melatih diri kita untuk berjimat dan berfikir kepada masyarakat lain yang sangat memerlukan.Disamping itu juga,perbuatan tersebut dapat menjadi contoh kepada orang keliling agar dapat meneruskan sunnah yang dilakukan oleh Nabi Muhammad saw,Khalifah-khalifah Islam yang kaya dan sebagainya.

3.Lakukanlah 3 konsep ini agar dapat menautkan rasa kasih sayang antara yang miskin dan yang kaya.Bersilaturrahim dan saling mennaggung rasa susah senang bersama.Dengan slogan mensifarkan kemiskinan dan menambahkan keberkatan dalam kekayaan.

Apakah dia 3 perkara tersebut? :
1.ZAKAT
2.SEDEKAH
3.HIBBAH

Akhir kata dari saya," Matematik mungkin telah mengajar kita tambah,tolak,darab dan bahagi.Tetapi Matematik juga telah mengajar kita bahawa setiap masalah itu ada penyelesaiannya."

Dan penyelesaian dari masalah ini, kita akan dapat mengurangkan kemiskinan,menambah kekayaan dan keberkatan malah melipatgandanya(darab) agar semuanya itu dapat dibahagikan sama rata kepada golongan yang berhak ke atasnya.Serta dapat menyelesaikan beribu masalah yanh terdapat dalam lingkungan umat akhir zaman ini.

* * *
[ E-TARBIYYAH EKONOMI DAN MUAMALAT ]
Tazkirah dan perkongsian ringkas dari saya,
Saidah Hafizah Mohd Hanapi aka Mujahidah Hafizah
Graduan Timur Tengah,
Ijazah Syariah Ekonomi dan Perbankan Islam.
University Yamouk,Jordan.No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selamat Berjuang